Citroën face parte din Stellantis, un producator auto francez.

Compania a fost fondata de André Citroën pentru a produce angrenaje. Forma de dublu V inversat, Inca vizibila In logo-ul companiei, este o referire la brevetul fondatorului pentru angrenaje cu dinti In forma de sageata. Prima masina a fost produsa In 1919. Acesta a fost tipul A, primul care a fost produs In serie si chiar si modelul „de baza” era echipat cu faruri electrice, motor de pornire si roata de rezerva. Modelul Traction Avant, cu tractiune fata si autoportant, lansat In 1933, s-a bucurat de succes datorita stilului sau elegant si vitezei maxime de 130 km/h.

Citroën a Infiintat apoi o companie de taxiuri din propriile sale masini. Era si un fel de serviciu de urgenta: taxiurile ajutau Citroën-urile care se defectasera.

Service auto Cluj, piese, reparatii CITROEN

2CV (rata) 1948-1990

Citroën 2CV

Ideea de baza a masinii a fost conceputa In anii 1930, dar productia a fost amanata pana mai tarziu din cauza celui de-al doilea razboi mondial.

Designul s-a bazat pe urmatoarele obiective de economie si practicabilitate:

  • sa fie un fel de umbrela pe roti, care sa poata fi condusa confortabil chiar si cu palaria pe cap;
  • sa permita a doi fermieri sa calatoreasca cu viteze de pana la 60 de kilometri, putand Incapea In trasura un sac de cartofi de jumatate de greutate sau un mic butoi de vin, sau chiar o incarcatura de fan chiar si mersul la teatru nu este de neconceput
  • suspensia trebuie sa fie astfel incat masina sa nu poata sparge ouale din cos nici macar pe un drum de pamant
  • sa nu consume mai mult de 3 litri de benzina la 100 km

Peste sase milioane de Citroën 2CV (Duck) au fost produse pana In 1990. Denumirea 2CV deriva din expresia „deux chevaux”, care Inseamna „doi cai” sau „doi cai putere”.

CX Modelul CX a fost produs din 1974 pana In 1991 si a fost proiectat de Robert Opron. A fost ultimul Citroën proiectat Inainte de era PSA, iar introducerea sa a fost precedata de o lunga faza de dezvoltare.

Epoca PSA In 1974, Citroën fuzioneaza cu Peugeot si intra In grupul PSA.

AX, BX si XM La Salonul Auto de la Paris din 1982, a fost prezentat modelul BX.

Modelele berline au fost produse oficial pana In 1994, dar ultimul model break break a iesit de pe linia de productie In 1996. Modelul AX, conceput initial pentru a Inlocui Duck, a aparut la Salonul Auto de la Paris din 1986.

Modelul XM, care a Inlocuit modelul CX, a castigat premiul Masina Anului In 1989.

Xantia, succesorul lui BX, a fost lansat In 1993.

Evasion a fost introdus In vara anului 1994.

In 1995, Saxo a fost cea mai recenta aditie la gama de masini mici.

In 1996 a fost lansat Citroën Berlingo, o masina mica usoara si o masina de familie spatioasa.

In 1997, Xsara, ultima berlina de marime medie, a reInnoit complet gama Citroën.

La sfarsitul anului 1999, gama a fost extinsa cu Xsara Picasso.

In 2000, Citroën lanseaza C5, primul membru al noii game C. Modelele din gama C sunt Citroën C1, Citroën C2, Citroën C3, care a suferit un usor facelift In urma cu cativa ani, Citroën C3 Picasso, Citroën C4 (cinci usi si coupé), Citroën C4 Picasso si Citroën C4 Grand Picasso, Citroën C4 Pallas, Citroën C5 (break si berlina), care se afla acum la a doua generatie. In 2008, a fost lansata a doua generatie Citroën C5. In 2010, Citroën a reInviat numele DS ca nume al unei game de modele de lux. DS3, DS4, DS5. In 2016, DS a devenit o marca separata.

Service auto Cluj, piese, reparatii CITROEN

Suspensia hidropneumatica

Citroën a utilizat pentru prima data acest sistem In 1954, pe suspensia spate a modelului Traction Avant 15H, Inainte de a-l introduce complet pe modelul DS In 1955. Ideea a fost conceputa de inginerul Citroën Paul Mages. Sistemul a fost initial complet mecanic, dar ulterior a fost controlat electronic. Rolls-Royce si Mercedes-Benz au cumparat, de asemenea, inventia pentru unele dintre modelele lor.

Modul In care functioneaza suspensia face ca masina sa fie confortabila si stabila. Modelele cu suspensie hidropneumatica nu au arcurile si amortizoarele clasice, ci folosesc asa-numitele „bile” pentru a asigura suspensia si amortizarea. Jumatatea superioara a bilei de la fiecare roata este umpluta cu azot gazos de Inalta presiune, iar jumatatea inferioara cu ulei, separate de o diafragma de cauciuc. Impactul de la roti este transmis diafragmei de catre ulei, iar gazul de deasupra acesteia actioneaza ca o „perna de aer”, absorbind efectele neregularitatilor drumului. Sistemul este alimentat cu ulei de o pompa care asigura mentinerea unei presiuni constante In sistem. Pompa returneaza fluidul care curge prin spatiile dintre componente Inapoi In sistem, mentinand un proces circulatoriu.

Aceasta metoda realizeaza o elasticitate mult mai fina si mai moale In comparatie cu solutia traditionala cu arc de otel. Sistemul compenseaza scufundarea crescuta care apare cu suspensia moale prin cresterea coloanei de ulei. In acelasi timp, rata arcului cu azot gazos este progresiva, adica cu cat presiunea aplicata este mai mare, cu atat devine mai dura. In consecinta, suspensia hidropneumatica asigura aceeasi garda la sol si aceleasi caracteristici ale arcului, indiferent de sarcina, lasand In acelasi timp suspensia atat de moale cat este necesar.

Suspensia hidropneumatica nu face ca masina sa oscileze, deoarece gazul Isi recapata forma initiala dupa compresie Intr-un timp mai scurt decat arcurile din otel. O caracteristica speciala a suspensiei este ca garda la sol a masinii poate fi, de asemenea, modificata, In functie de teren.