Opel (numele complet Opel Automobile GmbH) este una dintre cele mai importante companii auto din Germania. Cea mai mare uzina a sa este situata In Rüsselsheim.
In 2018, Opel a revenit la profitabilitate dupa 20 de ani, generand un profit de 502.000.000 EUR, datorita noilor modele (Crossland X, Grandland X, noua familie Insignia), usoare reduceri de pret la modelele vechi si motoare moderne si economice. In cifre, Opel a vandut peste 572 000 de masini (cifrele se refera la prima jumatate a anului 2018[2]).
2018 a fost un „eveniment istoric”: pentru prima data In 19 ani, 2018 a fost primul an complet In care marca Opel a Inregistrat profit. Sub conducerea General Motors (GM), 1998 a fost ultimul an In care filiala ar fi realizat profit. Potrivit unor surse, GM nu a reusit sa faca profit deoarece a cheltuit prea mult pentru dezvoltarea modelelor si modernizarea motoarelor. La acea vreme, Opel Isi construia modelele pe 9 platforme si dezvolta 10 familii de motoare. Dezvoltarea si proiectarea acestora consumau sume uriase de bani (a existat un an In care marca a Inregistrat o pierdere de 400 000 000 de euro). Acest lucru face acum parte din trecut, conducerea PSA a reusit sa transforme Opel Intr-o companie profitabila In 1,5 ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca noile lor modele sunt acum dezvoltate de PSA: platforme PSA (2) si gama de motoare PSA (4). Modelele Inca dezvoltate de General Motors sunt transferate treptat pe platforme dezvoltate de noua societate-mama la momentul schimbarii modelelor.
Cu toate acestea, In 2016, pierderea operationala a Opel a ajuns la 257 de milioane USD, In ciuda faptului ca, In anul precedent, compania si-a majorat vanzarile pe 22 de piete europene, In special datorita noului model Astra.
Reuters a raportat In martie 2017 ca s-a ajuns la un acord pentru ca General Motors sa vanda companiile sale europene Opel si Vauxhall grupului francez PSA pentru 2,2 miliarde de euro. Tranzactia afecteaza si uzina Opel din Szentgotthárd, Ungaria, unde a Inceput restructurarea cu concedieri colective.

Intreprinderea de familie, fondata de Adam Opel la Rüsselsheim la 21 ianuarie 1862, a produs initial masini de cusut si ulterior biciclete. Pana la moartea sa In 1895, firma de familie Adam Opel nu a produs niciun automobil.
Dupa moartea lui Adam Opel, compania sa a fost preluata de vaduva si cei doi fii ai sai. Acestia au continuat sa produca biciclete, iar In 1899 au intrat In industria auto. Primul lor model de succes a fost Opel Patent Motorwagen System Lutzmann de patru (!) cai putere.
In scurt timp, Opel a crescut si a devenit unul dintre cei mai mari producatori germani de automobile. Introducerea liniei de asamblare la fabrica din Russelheim In 1924 a ajutat compania sa produca modele ieftine, pentru care cererea a crescut rapid. La 17 martie 1929, Wilhelm von Opel si fratele sau Fritz von Opel au vandut 80% din actiunile companiei liderului de piata General Motors pentru 140 de milioane de Reichsmarks. Compania a reusit sa Isi pastreze vechiul nume si marca Opel.
Tocmai cand vanzarile de masini Incepeau cu adevarat sa ia avant, a izbucnit cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar Aliatii au bombardat fabrica Opel. Soldatii sovietici au luat multe schite si linii de productie, lasand ruinele fabricii pradate. Cativa ani mai tarziu, Uniunea Sovietica a produs Opel Kadetta sub denumirea Moskvich 400/420. Dupa razboi, Opel a iesit din mormant si a crescut cu o vigoare reInnoita, devenind unul dintre cei mai mari producatori auto din Europa.
Productia modelelor mai vechi a fost, de asemenea, transferata In Asia; Daewoo a preluat productia modelului Opel Agila, In timp ce Opel Agila a fost produs la fabrica din Esztergom a Magyar Suzuki Zrt.
In toamna anului 2009, consiliul de administratie al General Motors a decis ca, dupa multe deliberari, un consortiu format din Magna din Canada si Sberbank din Rusia ar putea achizitiona Opel. La conferinta de presa care a urmat anuntului, Siegfried Wolf, un director al Magna, a anuntat reduceri uriase de personal, ceea ce a determinat sindicatul Opel sa spuna ca „nu a fost cazul Inainte”. In plus, investitorul financiar belgian RHJ International, celalalt actionar ramas, a Incercat, de asemenea, sa ia masuri legale. Haosul a fost In cele din urma pus capat prin decizia GM din 3 noiembrie, conform careia contractul era nul si neavenit si Opel va ramane la GM.
La 5 decembrie 2014, dupa 52 de ani de productie auto si mii de masini asamblate, ultimul Zafira Tourer a iesit de pe linia de productie, Inchizand fabrica Opel din Bochum.
De-a lungul anilor, Opel a introdus mai multe masini concept. Intre cele doua razboaie mondiale, Rak 1, Rak 2 si Rak 3 erau vehicule cu un singur loc, propulsate de rachete. In 2013, a fost prezentata masina concept Opel Monza Concept.
Cu sloganul „7in17”, Opel a lansat o ofensiva de modele, ceea ce Inseamna ca 7 modele noi vor fi lansate In 2017. PSA, inclusiv Opel, Isi pune mari sperante In acest program, deoarece producatorul auto, care Inregistreaza pierderi de ani de zile, doreste sa devina un producator profitabil cat mai curand posibil. Mai multe modele au fost deja prezentate, cum ar fi Crossland X, Grandland X si familia Insignia cu aspect complet nou.

Opel produce familia „Karl”, dar aceasta nu este vanduta In Ungaria din cauza cererii scazute pentru familia „Adam”.
Opel a fost reprezentat la cea de-a 87-a editie a Salonului Auto de la Geneva In 2017, dar nu va fi prezent In 2018.
In 2018, PSA a anuntat ca Opel va dezvolta familia de motoare pe benzina cu patru cilindri a grupului. Centrul de dezvoltare va ramane In Rüsselsheim.
In 2018, Opel a dezvaluit ultimele informatii ca nu va participa la Salonul Auto de la Paris, sustinand ca nu are modele noi de prezentat. Celelalte marci ale companiei mama, Peugeot, Citroën si DS, vor fi reprezentate.
Desi Opel este profitabil, scaderea cererii va duce la Inchiderea timp de o saptamana a tuturor uzinelor de asamblare a motoarelor si caroseriilor(inclusiv centrul principal din Rüsselsheim) In octombrie 2018. Anterior, Opel a introdus deja o reducere a capacitatii liniei de productie (ceea ce Inseamna 42 de masini pe ora In loc de 55 ) pentru a reduce costurile si a face fata cererii In scadere. Cu toate acestea, In urma cu cateva luni, acest numar a fost de asemenea redus la 35 de masini In loc de 42.
Un scandal diesel similar la grupul Volkswagen a fost dezvaluit si la Opel In octombrie 2018. KBA din Germania a emis o declaratie In care se spunea ca un total de 96 000 de modele Opel Cascada, Opel Zafira Tourer si Opel Insignia au fost rechemate deoarece Opel a manipulat, de asemenea, software-ul de bord pentru a raporta emisii false. In timp ce motoarele diesel de 2,0 litri (125 kW) ale modelelor Cascada si Insignia , motoarele diesel de 1,6 litri (88 kW si 100 kW) si 2,0 litri (96 kW si 125 kW) ale modelului Zafira sunt afectate. Dintre aceste 96 000 de modele, aproximativ 64 000 au fost vandute In Germania.
In februarie 2019, a aparut un articol care sugera ca grupul PSA ar Incerca din nou sa vanda In Statele Unite. In primul rand, marca Peugeot ar fi trimisa afara, dar s-a sugerat ca Opel si-ar extinde piata de clienti In SUA. Aceasta din urma idee este putin mai interesanta, deoarece In prezent producatorul auto Buick este prezent pe piata americana, cu baza Opel si un aspect diferit doar In ceea ce priveste logo-ul (Buick este detinut de GM). Daca se ajunge la un acord, primii pasi ar putea Incepe cel mai devreme In 2024-2025.
Veniturile PSA au crescut datorita achizitiei Opel, iar Opel este din ce In ce mai profitabil.