Porsche AG, sau In Intregime Dr. Ing. h.c. F. Porsche Aktiengesellschaft este un producator german de automobile fondat In 1931 de Ferdinand Porsche In Stuttgart ca birou de proiectare tehnica. Forma juridica a companiei s-a schimbat de mai multe ori de la Infiintarea sa, din 1931 pana In 1937 a fost fondata de Dr. Ing. h.c. Porsche ca o companie sub numele de Dr. Ing. h.c. Porsche. F. Porsche GmbH din 1937 pana In 1972, iar din 1937 pana In 1972 ca Dr. Ing. h.c. F. Porsche KG, iar In 1972 a devenit o societate pe actiuni sub denumirea de Dr. Ing. h.c. Porsche GmbH. F. Porsche AG.

Sediul societatii este situat In Zuffenhausen, la periferia orasului Stuttgart. 911, Boxster, Cayman sunt produse In prezent aici, Cayenne este fabricat la fabrica Volkswagen AG din Düdvényújfalu, In timp ce Macan este produs la fabrica Porsche din Leipzig.

Service auto Cluj, piese, reparatii PORSCHE

Primul automobil construit vreodata care poarta numele Porsche. A fost produs pe 8 iunie 1948 ca prototip la fabrica Porsche din Gmünd, Germania, cu Wolfgang Porsche

„United Iron and Steel Works” a fost numele dat de Ferry Porsche si aproximativ 200 dintre angajatii sai fostei fabrici de cherestea din Gmünd (Carintia), unde In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (1944) tatal si fiul Dr. Ing. h.c. F. Porsche KG au fost relocati din Stuttgart-Zuffenhausen. Aici a fost construit primul Porsche, modelul nr. 1 356, In 1948. In vara anului 1949, o duzina de angajati Porsche au Inceput procesul de mutare a productiei Inapoi la Stuttgart-Zuffenhausen, unde au Inchiriat locuinte de la compania Reutter. In Zuffenhausen, povestea de succes Porsche a continuat. La Inceputul anului 1950, a Inceput productia de serie a modelului Porsche 356. Pana la sfarsitul anului, au fost construite 400 de masini. Productia Porsche a continuat sa se extinda. Introducerea modelului Porsche 911 In 1963 a marcat o etapa importanta In dezvoltarea Porsche.

In mai1969, noua fabrica de asamblare cu mai multe etaje din Schwieberdinger Strasse a marit semnificativ suprafata fabricii. Aceasta a fost extinsa si mai mult In 1988 prin adaugarea unui atelier de caroserie vizavi de hala de asamblare.

De asemenea, In ultimii 50 de ani au avut loc schimbari In tehnologia de productie. Productia manuala In serie a fost Inlocuita de o fabrica moderna si flexibila. Premiul „Fabrica anului 1996”, acordat de revista saptamanala germana „Produktion” si de firma de consultanta In management A. T. Kearney, a fost acordat uzinei din Zuffenhausen In semn de recunoastere a muncii si a angajamentului sau.

In 1947,Ferry Porsche a Inceput sa construiasca o masina sport care, dupa propriile sale cuvinte, sa Ii faca placere, cu ajutorul colegilor sai de Incredere din cadrul companiei sale, care se mutase din Stuttgart-Zuffenhausen In Gmünd (Carintia) din Austria In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Punctul de plecare a fost Volkswagen Beetle dezvoltat de tatal sau. In total, 52 de exemplare 356 au fost construite In Gmünd (fara a pune la socoteala nr. 1), toate celelalte fiind produse In Zuffenhausen dupa 1950. Initial, departamentele de proiectare si administratie ale Porsche au fost adapostite In doua cladiri ale fabricii, la 147 Schwieberdinger Strasse. Productia caroseriilor si asamblarea automobilelor se realizau In cladirea detinuta de atelierul de caroserii Reutter, peste drum. Cladirile originale ale fabricii Porsche, actuala fabrica I, au fost confiscate de americani dupa razboi si nu au putut fi reutilizate pana In 1956.

O alta piatra de hotar pentru Porsche a fost construirea unei noi cladiri pentru asamblarea motoarelor si automobilelor In 1953. In1964, la scurt timp dupa lansarea modelului Porsche 911, Porsche a preluat cladirile fabricii Reutter, inclusiv atelierul de caroserie. Urmatorul pas important a fost finalizarea halei de asamblare cu trei etaje (cladirea 41) In 1969, care a permis cresterea capacitatii de productie. Odata cu finalizarea noului atelier de lustruire In primavara anului 1986 si a atelierului de caroserie (fabrica V) In 1988, a fost stabilita structura actuala a cladirilor.

Caroseria modelului Porsche 356 a fost construita manual la atelierul de caroserie Reutter. Caroseria In sine a fost atasata la cadrul sasiului, care a fost sudat din mai multe piese. Imbinarile erau umplute cu spuma moale, un proces foarte anevoios si consumator de timp, si apoi slefuite. Productia Porsche 356 a fost finalizata In1965. Pana la final, se produceau 25 de caroserii pe zi.

In1964, odata cu introducerea modelului Porsche 911, Porsche a renuntat la metodele sale anterioare de productie. De atunci Incolo, diferitele componente structurale erau preasamblate, iar caroseria era produsa prin sudarea sau Imbinarea lor cu suruburi.

In1973, Porsche a fost primul producator auto care a sudat panouri din tabla galvanizata la caroserie. Aceasta a fost o piatra de hotar In protectia masinii Impotriva coroziunii.

Primul robot care a fost instalat la Porsche a fost un robot de sudura care lucra la tuburile traversei sasiului din spate al modelului 911. Anul 1988 a marcat Inceputul unei noi ere In productia de caroserii, odata cu inaugurarea fabricii de caroserii nou construite, care a folosit 15 roboti la Inceput. In iulie1989, ultima caroserie 911 a parasit vechea cladire Reutter.

Odata cu lansarea ultimei generatii de automobile, nivelul de automatizare a crescut semnificativ, In timp ce flexibilitatea a ramas neschimbata. Productia este mixta pe modele, astfel Incat modelele Boxster si 911 pot fi construite In orice ordine.

Din cauza curburii caroseriei, lustruirea automobilelor Porsche a necesitat un nivel ridicat de expertiza si o vasta experienta Inca de la Inceput. Pe masura ce productia a crescut, au fost necesare noi ateliere, ceea ce a dus la construirea unei noi cladiri In 1969, care a devenit atelierul de lustruire, cladirea 40. In 1975, Porsche a devenit primul producator care a realizat Intreaga caroserie din otel galvanizat la cald, ceea ce a Imbunatatit semnificativ protectia Impotriva coroziunii. Din 1980, piesele din aluminiu (portbagajul fata, aparatorile de noroi si usile) au Inceput sa fie vopsite pe Porsche 928.

In februarie1986, noul atelier de caroserie (cladirea 40A), In care a fost introdus procesul de amorsare catodica prin imersie (KTL), si-a Inceput activitatea si a devenit complet operational In iulie 1986. Pana In 1992, vechiul atelier de caroserie a fost utilizat pentru vopsirea pieselor accesorii din plastic.

Noul atelier de lustruire a adus Imbunatatiri In mai multe domenii:

Imbunatatirea protectiei Impotriva coroziunii datorita procesului de amorsare catodica prin imersie.

Reducerea emisiilor de solventi datorita echipamentelor de purificare a aerului.

Utilizarea de roboti pentru sarcinile de protectie a sasiului.

Cresterea productiei zilnice posibile la 140 de caroserii.

Recuperarea caldurii datorita schimbatorului de caldura cu flux Incrucisat.

Nivelul de automatizare a continuat sa creasca Intre1993 si 1995. Utilizarea robotilor pentru lucrarile de etansare a contribuit la cresterea eficientei si la umanizarea locului de munca. In special, protectia mediului a devenit mai importanta. Din1992, Porsche a trecut la vopsele pe baza de apa, iar din 1997 si materialul de umplutura utilizat este tot pe baza de apa.

In 1995, Porsche a introdus monitorizarea continua a emisiilor de solventi si a Incheiat un acord de drept public cu orasul Stuttgart privind reglementarea pe termen lung a limitelor de emisii pentru poluanti si zgomot.

Productia de motoare a Inceput In 1948 In Gmünd (Carintia) cu un motor boxer cu patru cilindri pentru Porsche 356, un motor VW Imbunatatit. La scurt timp dupa ce compania Porsche s-a Intors la Stuttgart-Zuffenhausen In 1950, productia de motoare s-a mutat In 1953 In cladirea special construita, Plant II.

In1963, odata cu introducerea modelului Porsche 911, a Inceput productia primei versiuni a noului motor boxer cu sase cilindri si carburator. Acesta a fost primul motor din istoria Porsche care a fost asamblat pe o linie de asamblare. Odata cu extinderea gamei de produse (1974: Porsche Turbo, 1977: Porsche 928, 1978: Porsche 924 Turbo, etc.), a devenit necesara o linie de asamblare paralela. Inovatiile tehnice, cum ar fi sistemul de Insurubare cu aer comprimat si electric, au contribuit treptat la Imbunatatirea procesului de productie.

In1985, cererea crescuta pentru modelele Porsche 924 S/944 a condus la o crestere semnificativa a volumelor de productie. De la acea data, In afara de scurte Intreruperi, motoarele au fost asamblate In doua schimburi.

Anul 1993 a marcat o alta piatra de hotar. Odata cu Inceperea productiei modelului 911 revizuit radical (numarul de dezvoltare 993), productia de motoare a fost transferata pe o linie de asamblare In continua miscare.

Testarea motorului pe un banc de Incercare (la cald sau la rece) a ramas o caracteristica constanta a productiei de motoare de-a lungul anilor. Toate motoarele Porsche construite pana In prezent au fost supuse acestei proceduri fiabile.

Atelierul de tapiterie a fost initial situat alaturi de atelierul de caroserie Reutter. Aici au fost realizate scaunele fata si spate, acoperisul rabatabil din panza si tapiteria interioara pentru Porsche 356. Cand seria Porsche 356 a fost Intrerupta, productia de scaune a fost transferata la Recaro. Deoarece Porsche 911 a fost produs de atunci Incolo exclusiv sub forma de coupé, productia de acoperisuri pliabile din panza a fost, de asemenea, Intrerupta. In1969, departamentul de tapiterie a fost transferat la fabrica de asamblare nou construita. De atunci, utilizarea pielii In tapiterie a crescut si aceasta tendinta continua si In prezent.

Cresterea capacitatii de productie a automobilelor a facut necesara relocarea atelierului de tapiterie In cladirea utilizata anterior pentru asamblarea motoarelor. Dupa1982, toate zonele de tapiterie au fost reunite Intr-un singur loc si amplasate In cladirea depozitului cu rafturi Inalte.

Productia de capote pliabile din panza pentru modelele 911 Cabriolet si Targa a fost reluata. Cu toate acestea, aceasta a fost partial transferata catre o filiala detinuta In comun cu DaimlerChrysler atunci cand a fost introdus Porsche Boxster In 1996 si apoi, In 1997, cand a sosit noul Porsche 911, a fost transferata In Intregime catre filiala.

Service auto Cluj, piese, reparatii PORSCHE

In ciuda numeroaselor inovatii tehnice, cum ar fi masina de cusut automata utilizata de la sfarsitul anilor 1980 si aplicarea adezivului prin pulverizare, departamentul de tapiterie este Inca caracterizat de maiestrie, dupa cum se reflecta In numarul de angajati, care a crescut de la 60 la mijlocul anilor 1950 la 250 In prezent.

In anii 1950, caroseria modelului Porsche 356 era asamblata si lustruita la fabrica Reutter, iar apoi livrata cu geamurile si amenajarile interioare. Porsche a finalizat apoi instalarea motorului si a sasiului. In 1964, Porsche a achizitionat atelierul de caroserie Reutter. Aceasta a fost prima data cand Porsche a detinut o uzina auto completa si independenta.

In1969, asamblarea automobilelor s-a mutat Intr-o cladire cu mai multe etaje nou construita In Schwieberdinger Strasse. La acel moment, amenajarile interioare erau instalate la etajul al doilea, In timp ce motorul si sasiul erau montate la primul etaj.

In1979, a fost pusa In functiune a doua linie de productie pentru Porsche 928.

Aceasta a fost prima data cand a fost utilizat un sistem de suspensie pentru instalarea sasiului, care a fost adoptat la scurt timp dupa aceea pentru asamblarea modelului Porsche 911. La Inceputul anilor 1980, Porsche a trecut la utilizarea de stivuitoare cu role la etajul al doilea. Asamblarea se facea In continuare cu masinile stationare, dar la sfarsitul fiecarui ciclu masinile erau mutate automat In cadrul operatiunii de productie. In acelasi timp, tehnologia de productie Porsche a continuat sa evolueze, astfel Incat In prezent modelele Boxster si 911 sunt asamblate Impreuna pe o linie de asamblare continua Intr-un sistem de mixare a modelelor.

Din1987, caroseriile sudate anterior In uzina principala au fost transferate printr-un pod de la atelierul de caroserie nou construit la atelierul de caroserie si de acolo la hala de asamblare.