Toyota Motor Corporation este o companie multinationala cu sediul In Japonia, cel mai mare producator auto din lume
Numele original al companiei a fost Toyoda. Au existat trei motive pentru schimbarea numelui: In primul rand, Tojoda Kiichiro a dorit sa Isi separe viata personala de cea de afaceri; In al doilea rand, el a crezut ca numele Toyota este mai usor de pronuntat pentru straini decat Toyoda; si In al treilea rand, numele Toyota poate fi scris cu katakana cu doar opt liniute (トヨタ), care este numarul norocos al japonezilor. Sigla katakana nu mai este utilizata In denumirea automobilelor, ci doar In scrisul companiei, iar In China marca este Inca ortografiata Tojoda In caractere kandji sino-japoneze.
Prima masina japoneza a fost fabricata de un barbat pe nume Josida Sintaro In 1902, iar Intre 1907 si 1909 a fabricat cateva pentru vanzare sub numele de Type Takuri. Prima masina produsa efectiv In serie a fost Nissan In 1915, urmata Indeaproape de Mitsubishi In 1917. In momentul In care Toyota a Inceput sa produca automobile la mijlocul anilor 1930, multe fabrici de automobile japoneze erau deja In functiune.
Tojoda Sakichi si fiul sau, Tojoda Kiichiro, nu erau experti In masini, ci In razboaie de tesut. Tojoda Sakichi a fabricat primul sau razboi de tesut In 1890, iar In anii 1920 a creat primul razboi de tesut automat din lume, cu viteza constanta si reIncarcare, Toyoda de tip G.
Inventia sa a fost achizitionata de cea mai mare companie de tesatorie din lume, Platt Brothers & Co. pentru un milion de yeni, o suma foarte substantiala chiar si dupa standardele industriale din acea vreme. Tojoda Sakichi a investit aceasta suma In Infiintarea unei fabrici de automobile.
In 1929, batranul Tojoda l-a trimis pe fiul sau Kiichiro In Europa pentru a studia productia de automobile. Calatoria de studiu a durat pana In 1933, chiar Inainte de sfarsitul Marii Depresiuni. Dupa ce s-a Intors acasa, Kiichiro s-a apucat repede de treaba. Pana In1935, a fondat Hinode Motors, o companie independenta din punct de vedere juridic de Toyoda Weaving Machinery, si a Inceput sa dezvolte motoare.
Tojoda Kiichiro a renuntat curand la numele Hinode Motors si si-a redenumit compania Toyota In 1937. Pana atunci, el a experimentat cu motoare cu doi cilindri si a fost construit un prototip, numit A1, tot sub marca Hinode. Pana atunci, Japonia era deja implicata In cel de-al Doilea Razboi Sino-Japonez, iar trupele aveau nevoie de camioane. Deoarece un mic motor cu doi cilindri nu putea muta Incarcaturi mari, Toyota a copiat motorul cu sase cilindri In linie de 65 de cai putere, transmisia si sasiul unui camion Chevrolet de la acea vreme. Primul camion Toyota, de tip AB, si autoturismul AA, care a copiat liniile si stilul modelului Chrysler Airflow, s-au bazat pe acesta.
Deoarece japonezii nu si-au cultivat deloc trecutul tehnic pentru o lunga perioada de timp, niciun AA nu a supravietuit pana In prezent, astfel Incat a trebuit sa se realizeze o replica de la zero pentru cea de-a 70-a aniversare a companiei (de la Hinode). (Piesele Chevrolet vechi sunt relativ usor de obtinut In SUA, asa ca doar caroseria si interiorul au trebuit reconstruite.) Camionul AB era atat de identic cu Chevrolet-urile din acea epoca, Incat armata americana a putut mentine In serviciu camioanele Toyota capturate In razboi cu piese GM In stoc.
In1938, prima fabrica Toyota, separata de fabrica de tesaturi, si-a Inceput activitatea In Koromo. Intre1936 si 1947, aici au fost produse In total 1.757 de automobile.
Desi majoritatea marilor orase ale Japoniei au suferit pagube incredibile In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Koromo si fabrica Toyota au scapat miraculos de bombardamentele grele si au continuat sa produca aproape In permanenta.

Ca si In cazul Germaniei, Japonia a fost empatica fata de tabara victorioasa a lumii In primii ani de pace, iar fabricile sale au revenit rapid la productie. Dupa o scurta pauza In decembrie 1945, masinile au fost repuse In functiune la Koromo, iar constructorii au fost inclusi In programul de dezvoltare industriala militara al SUA drept compensatie.
Primul autoturism postbelic, SA, a aparut In 1947, cu un motor de 995 cc, 27 CP si o viteza maxima de 87 km/h. In timp ce toti producatorii auto se aflau In febra dezvoltarii modelelor postbelice, Toyota Isi perfectiona tehnologiile de productie. Ca urmare, compania a fost aproape de faliment In 1949. Insolventa si, In 1950, singura greva a companiei de pana atunci. Tojoda Jr. a trebuit sa demisioneze, postul de director fiind preluat de Tojoda Eijijiji si Sato Soichi, si mai tineri.
In1951, la o comanda centrala, inginerii au creat primul SUV BJ, stramosul actualului Land-Cruiser. Ideea de baza pentru caroserie a fost bazata pe modelul american Dodge Weapon din timpul razboiului (cunoscut colocvial In Ungaria sub numele de „Vippon”), iar motorul a fost motorul Chevrolet cu sase cilindri Incercat si testat. Toyota a decis sa exporte BJ si, pentru a-l face mai atractiv, l-a refacut complet, creand primul Land-Cruiser In 1954. Acesta a fost primul vehicul motorizat care a urcat pe cea de-a sasea statie a muntelui Fuji cu propriile puteri.
1955 avea sa fie anul marii descoperiri, cand au Inceput exporturile catre SUA. Acesta se baza pe doua modele, noul Toyopet Corona si Land-Cruiser. In1957, au Inceput livrarile de Toyopet Corona (una mai mica decat Crown), dar ambele masini au esuat. In1960, Toyota a retras Crown si Corona de pe piata, dupa care doar Land-Cruiser, cu profit relativ ridicat, a reprezentat Toyota, sau mai precis marca de export Toyopet, In Lumea Noua pana In 1962.

In 1959, de exemplu, orasul Koromo a fost redenumit Toyota. Apoi, In Brazilia, compania a Infiintat prima sa fabrica din afara Japoniei, care pana In 2006 ajunsese la 52 In Intreaga lume.
In1964, compania a introdus In SUA prima masina care a fost cu adevarat facuta pentru americani, Tiara, o versiune puternic modificata a modelului Corona de atunci. Costand la fel de mult ca Volkswagen Beetle, a fost un succes remarcabil, cu motorul sau cu patru cilindri, interiorul spatios pentru dimensiunea sa si cutia de viteze automata si aerul conditionat, care erau complet neobisnuite In clasa la acea vreme.
In 1950, Toyota era practic necunoscuta In industria mondiala, iar In 1963 a crescut si a devenit a 93-a cea mai mare companie (toate industriile combinate), iar In 1966 era a 47-a cea mai mare. La acea data, Toyota ocupa locul 10 In topul producatorilor de automobile. Ca o indicatie a ritmului de dezvoltare din aceasta perioada, compania producea 8.400 de masini pe an In 1955, ajungand la 600.000 de masini pe an zece ani mai tarziu. In1970, Toyota era al patrulea mare producator de automobile din lume. Pana la sfarsitul anului1997, vanzarile modelului Corolla au depasit Ford Model T si Volkswagen Beetle ca lider de piata In ceea ce priveste vanzarile unitare, iar pana In 2018 vanzarile modelului Corolla au ajuns la 50 de milioane de unitati. Pana In 2000, Toyota a devenit cea mai mare companie din Japonia si a noua din lume.